به طور کلی انگیزه‌نامه (lettre de motivation) متنی است برای ارائۀ مهم‌ترین انگیزه‌های ما برای سفر به فرانسه یا هر کشور خارجی دیگر؛ انگیزه‌هایی که بتواند مخاطب را از تصمیم و هدفی که دنبال می‌کنیم مطمئن کند.

اگر به دنبال دریافت پذیرش تحصیلی و شغلی یا مهاجرتی هستید، حتماً نیاز به نوشتن انگیزه‌نامه دارید. برخلاف تصور عمومی ، نوشتن انگیزه‌نامه اصلاً کار ساده‌ و پیش‌پا افتاده‌ای نیست؛ اما شکی هم نیست که اگر بتوانید در کنار خلاصۀ سوابق یا همان رزومۀ خود، متنی بی‌نقص تهیه کنید، بخت شما برای موفقیت و دریافت پذیرش یا ویزای سفر افزایش چشمگیری خواهد یافت.

برای تهیۀ انگیزه‌نامه، احتمالاً این سؤال برای شما هم پیش آمده است که بهترین ساختار متن چیست، متن را چگونه تنظیم کنم تا متقاعدکننده شود و چه نکاتی را رعایت کنم تا متنی متفاوت از کار دربیاید.

در این مقاله شما را مرحله به مرحله راهنمایی می‌کنیم تا انگیزه‌نامه‌ای بی‌نقص بنویسید و به هدف خود در اخذ ویزا و پذیرش دست پیدا کنید.

ضرورت نگارش انگیزه‌نامه

فراموش نکنیم انگیزه‌نامه مکمل رزومه است. انگیزه‌نامه بر آن‌چه که در رزومۀ خود فهرست‌ کرده‌اید مهر تأیید می‌زند. متن انگیزه‌نامه بهتر است مانند رزومه از دلایل و انگیزه‌های فردی شما شکل بگیرد و مختص شخص خودتان باشد.

انگیزه‌نامه‌ای را می‌توان مناسب دانست که در آن، براساس توانایی‌ها، دانش و تجربه‌ای که در رزومه آورده‌اید انتخاب و تصمیمتان را توجیه کنید. در متن انگیزه‌نامه سعی کنید از علاقه‌تان به دست‌یابی به هدف بگویید و انگیزه‌های شخصی‌تان را نام ببرید.

گام اول: تأمل پیش از شروع نگارش

قبل از دست به قلم شدن، به سؤال‌های زیر فکر کنید و به دنبال پاسخ آن‌ها باشید:

  • چرا به هدفی که انتخاب کرده‌ام علاقه‌مندم؟
  • انگیزۀ من از این تحصیل یا مسافرت چیست؟ چه امکانات و تجربیاتی در اختیارم قرار خواهد داد؟
  • چه چیزی باعث می‌شود که به رفتن به آن‌جا فکر کنم؟
  • دانش و توانایی‌های من در راستای انتخابی که کرده‌ام هست یا نه؟

سؤال‌های از این دست بسیارند و تنها راه شروع، اندیشیدن به این سؤال‌هاست.

اگر در مورد انگیزه‌ها و علاقهمندی‌هایتان به پاسخ روشنی دست پیدا کنید، در واقع مهم‌ترین بخش از استدلال‌های انگیزه‌نامه‌تان را هم یافته‌اید.

گام دوم: ویژگی‌های صوری متن

نگارش متن برای انگیزه‌نامه نیازمند صرف زمان و دقتی ویژه است تا بتوان با نثری موجز و مفید، اصلی‌ترین نکات را ذکر کرد. همان‌طور که اشاره شد، اصلی‌ترین نکته این است که متن نوشتۀ خود شما باشد و خواننده را مطمئن کند که شما به تمامی شرایط و خصوصیات انتخاب خود آگاه هستید.

جز در مواردی معدود و ضروری، طول انگیزه‌نامه هرگز نباید از یک صفحه تجاوز کند، چرا که مسئلۀ زمان و حوصلۀ مخاطب باید درنظر گرفته شود. همچنین شایسته است که دقت خاصی به نکات نگارشی و صوری داشته باشید:

  • در کل ۱۵ الی ۲۰ خط برای انگیزه‌نامه کفایت می‌کند. هر پاراگراف حداکثر ۵ خط شود و در هر خط ۱۲ تا ۱۵ واژه. با این توضیح، متن استاندارد انگیزه‌نامه حدوداً سه‌چهارم کاغذ آچهار را پر می‌کند.
  • با نثری ساده و شفاف بنویسید و از جملات بلند پرهیز کنید.
  • در نگارش متن، فاصله‌بندی مناسب را رعایت کنید تا پاراگراف‌ها و خط‌ها در هم نرود.
  • نکات ویرایشی، دستوری و درست‌نویسی را رعایت نمایید. گاهی این ایرادها خود به بهانه‌ای برای مردود کردن درخواست شما تبدیل می‌شود.
  • در نگارش انگیزه‌نامه، قالب فونت را با رزومه یکسان انتخاب کنید و ویژگی‌های مربوط به چیدمان متن و حاشیه‌بندی‌ها را یک‌دست کنید.

گام سوم: نگارش متن

در ابتدا نام و عنوان شغلی فرد مسئول که قرار است نامه را بخواند بنویسید. اگر نام فرد را نمی‌دانید فقط عنوان شغلی او و اگر از این عنوان هم بی‌اطلاعید به واژۀ آقا/خانم بسنده کنید.

بهتر است در نگارش متن انگیزه‌نامه، پس از معرفی مختصری از پیشینۀ تحصیلی و شغلی خود، قصد اصلی‌ خود را از اقامت در کشور مقصد، مثلاً فرانسه، بیان کنید و حتماً برای انتخاب کشور فرانسه دلیلی قانع‌کننده داشته باشید. برای نمونه اگر دانشجو هستیم، دلیل انتخاب دانشگاهی که برای تحصیل برگزیده‌ایم را عنوان کنیم. بهتر است در این زمینه از طریق اینترنت یا مشاوره دربارۀ کشور، شهر و دانشگاه مقصد، اطلاعات جامعی به دست آوریم تا نظر مسئول پذیرش را جلب کنیم.

اگر مقصد ما کشوری مانند فرانسه باشد، درمیان انگیزه‌هایی که هرکدام از ما را برای سفر به فرانسه مصمم می‌کند می‌توان از زبان فرانسوی، جاذبه‌های تاریخی و فرهنگی کشور فرانسه، سطح پیشرفتۀ فناوری و نظام تحصیلات، رفاه اجتماعی و ارتقاء سطح دانش فردی برای کمک به افزایش دانش جامعه یاد کرد. اما در نهایت فراموش نکنیم که انگیزه‌نامه، نامه‌ای است کاملاً شخصی؛ یعنی کس دیگری جز خودتان نمی‌تواند انگیزه‌نامه‌ای آن چنان که انتظار دارید بنویسد.

برای انگیزه‌نامه نمی‌توان مدل از پیش تعیین‌شده معرفی کرد، اما انگیزه‌نامۀ خوب دارای بخش‌های زیر است:

  • بخش معرفی خود و هدف؛
  • بخشی که به فعالیت‌ها و انگیزه‌های آیندۀ شما اختصاص دارد و به برنامه‌ریزی شما برای زندگی در جامعۀ مقصد می‌پردازد؛
  • بخشی که به ویژگی‌های مقصد منتخب شما می‌پردازد و به تمایز آن با دیگر مقاصد موجود می‌پردازد؛
  • بخشی که با توجه به ویژگی‌های مقصد منتخب شما، شما را به آن‌جا پیوند می‌دهد؛
  • بخش پایانی متن، تشکر از این‌که مخاطب برای خواندن متن وقت گذاشته و ابراز امیدواری به دست‌یابی به هدف.

در این متن به نکات اصلی‌ که باید برای نگارش انگیزه‌نامه مدنظر قرار گیرد اشاره کردیم. گروه مشق‌ترجمان آمادۀ ارائۀ راهنمایی به شما در زمینۀ نگارش و ترجمۀ انگیزه‌نامه و دیگر متون برای سفر به کشورهای فرانسوی زبان، به‌ویژه فرانسه، است. تماس با ما